Duşmanii patrioţi ai lui Patapievici

De când cu poneiul, duşmanii intelectuali şi "patrioţi" ai directorului Institutului Cultural Român, i-au descoperit un text mai vechi despre inactualitatea „poetului naţional”. L-au repus pe tapetul invectiv şi dă-i.


Ce spune Patapievici?
Că, în lumina noilor valori „progresiste”, ale omului recent, Eminescu a devenit politic incorect.
Atributul naţional – poet naţional – e caduc.
Atributul canonic – poet canonic – dispare odată cu reevaloarea valorilor tradiţionale.
Atributul profund e şters de postmodernism.
Atributul interesant, sinonim pe-atunci cu germanitatea, azi e uzurpat de anglo-saxonism.
Nu mai vorbim de opiniile politice ale „neperechelui” – acum irecuperabile.

Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-şi facă un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca şi ieri, se dovedeşte a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu îşi permite să nu fie în pas cu modele.” spune H-R Patapievici.

Concluzionând, putem spune că acele categorii, în care Eminescu se încadra superlativ, azi nu mai există. Conform noilor categorii, Eminescu a dispărut.

Eu sunt de acord cu Patapievici, însă lui Eminescu i-a mai rămas ceva - simpla plăcere a de-a-i citi poeziile.


Întreg articolul
aici - Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale, Flacăra nr. 1-2, 2002, p. 86.

3 comentarii:

GenovevaBreaz spunea...

Nu cumva atributul "actual" e sters de postmodernism, in locul celui "profund"? Poti spune despre Eminescu ca e superficial? Totusi! :)

Anonim spunea...

pai se poate sa vorbim de Eminescu fara acordul domnului Patapievici. Era si culmea !! Nu il contrazic in ceea ce zice, dar cand vad ca la bacalaureat tinerii de azi trebuie sa invete despre legea lui Tismaneanu in detrimentul altor autori.........Parerea mea e ca autori precum Eminescu ar trebui sa se stinga singuri in constiinta romanului si nu sa grabim noi acest lucru.

Anonim spunea...

In fapt, daca ne gandim la nationalitatea lui Patapievici si la scrierile politice ale lui Eminescu, putem sa intelegem mai bine ce anume il deranjeaza pe acest "domn" si de unde toata inversunarea lui "progresista". Stau si ma intreb cand a devenit HRP dumnezeu incat isi permite sa ne impinga la "debarasarea" de valorile noastre traditionale.
Treziti-va, nu exista progresism. Civilizatiile umane progreseaza natural si de la sine, nu impinse de la spate de ipocriti ca si HRP, care lucreaza cu sarguinta la dezradacinarea oamenilor din traditii si cultura.
Adica: este normal sa aruncam totul la gunoi si sa cladim totul de la zero? Istoria ne poate arata ca asa ceva nu se intampla niociodata.