M-am săturat de Eminescu

Eminescu n-a existat, vorba lui Sorescu.
N-a existat poetul naţional, nu poetul rasei (!) române (Mircea Eliade), n-a existat geniul neînţeles, nu omul deplin al culturii româneşti (C. Noica), n-a existat suma lirică de voievozi (P. Ţuţea), nu poetul nepereche, nu domnul şi sfântul, nu fizicianul şi biologul ignorat.
A existat doar un om de secol 19 care-a scris poezii – unele mai frumoase, altele mai urâte – într-o limbă încă-n formare.
Dar nu! Ai spus că unele poezii de Eminescu sunt cam de căcat? Să-l mănânci! Părerea ta despre Eminescu e că era un înapoiat politic? Eşti trădător de ţară! Proza lui gâfâie? Eşti incult! Încercările în teatru ţi se par ageamistice? Cum îţi permiţi?
Şi-n vreme ce aceia ce te califică n-au mai pus mâna pe-un volum de Eminescu din facultate, când învăţau din comentarii şi din tratate, ţie nu-ţi rămâne decât să taci, să te-aşezi pe-un fotoliu la tine acasă şi să mai citeşti o strofă din Şi era ploaie cu senin...

Îmi place să recit în metru antic Oda, să spun pe dinafară la serviciu Somnoroase păsărele – iar colegul meu să-mi spună a nu ştiu câta oară că-i cea mai frumoasă pozie de dragoste ever.
Îl învidiez pe Slavici că era acolo când Eminescu şi-a scos ciubotele şi le-a dat unui cerşetor desculţ, că lui i-a spus Eminescu cum că cel mai înţelept om din lume a fost Confucius... Ăsta-i Eminescu care-mi place, care nota diletantisme în Fragmentarium...
Să-l scoatem de pe socluri, din tablouri, din manuale şi tratate, să-l ştergem de praful prostiei.
Şi să-i citim mai des poeziile - nu pe acelea bune sau rele – ci pe-acelea care ne plac. Şi să ne închipuim cum ar fi dacă l-am fi cunoscut.
Pictura kitchioasă e a lui Sabin Bălaşa şi se încadrează în curentul eminescologico-hagiografic.

2 comentarii:

Raluca Enescu spunea...

Tin minte o chestie pe care m-a tentat s-o spun foarte mult intr-o discutie cu o profa (dar n-am mai avut ocazia): Eminescu trebuie citit si cunoscut; dar dupa ce l-am citit bine de tot, dati-ne voie sa ne placa sau sa nu ne placa.

administrator spunea...

Perfect de acord. Nici eu nu puteam s-o spun mai bine!