Cine l-a omorât pe Eminescu?



1. Pe Eminescu „l-a omorât” un doctor prost


Aşa susţine în lucrarea sa, disponibilă şi online, Ovidiu Vuia (docent dr. medic neuropatolog – are şi site) în studiul său patografic Despre boala şi moartea lui Mihai Eminescu (Editura Rita Vuia 2007), destul de controversat.
El zice că Eminescu n-a fost nici sifilitic, nici alcoolic, nici cu demenţă paralitică şi n-a fost nici victima serviciilor secrete.
A avut doar o psihoză maniaco-depresivă endogenă manifestată doar din când în când, spre exasperarea apropiaţilor, nevoiţi să-l pună sub interdicţie. În contradicţie cu doctorii vienezi, un oarecare dr. Şuţu îi pune greşit diagnosticul – din ignoranţă, spune cercetătorul – şi-i administrează tratament cu mercur, ce-l curăţă pe poet mintenaş (miocardită acută).
Unul din argumente care mi-a plăcut, pe lângă cele medicale, este acela că „eminescologii” Petru Creţia, Al. Oprea şi Amita Bhose susţin, bazându-se pe documente, nu pe simple supoziţii, că în timpul bolii, Eminescu era în deplinătatea capacităţilor sale intelectuale, având un creier total lucid (învăţa chiar sanscrita).
Nu sunt medic, dar ceva-mi spune că istoria poate oricând să se repete.
E o vorbă – nu ştii niciodată dacă doctorul care te tratează a terminat cu cinci sau dacă a repetat trei ani din cinci.

2. Pe Eminescu l-a omorât un profesor - anecdotă

În ziarul Universul din 28 iunie 1926, a fost publicată mărturia unui coleg de spital al lui Eminescu, Dumitru Cosmănescu. El povesteşte cum a murit poetul în curtea spitalului : "Cum mergeam amândoi, unul lângă altul, vine odată pe la spate un alt bolnav d'acolo, unu' furios, care-a fost director sau profesor de liceu la Craiova şi, pe la spate, îi dă lui Eminescu în cap cu o cărămidă pe care o avea în mână. Eminescu, lovit după ureche, a căzut jos cu osul capului sfărâmat şi cu sângele şiruindu-i pe haine, spunându-mi: "Dumitrache, adu repede doctorul că mă prăpădesc. Ăsta m-a omorât!” Venit în grabă, şeful stabilimentului, acelaşi Şuţu, muşamalizează totul.

2 comentarii:

iuliansirbu spunea...

de ce spui că povestea cu cărămida e anecdotă?

administrator spunea...

Pentru ca imi vine greu sa cerd ca informatia a fost cumva verificata.