Lacul lui Eminescu

de Alex Ciotir

Acesta este lacul “Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, Botoşani, locul natal al poetului M.Eminescu.

Ar fi trebuit să fie un loc de promenadă, un loc în mijlocul naturii, un loc care să te ducă oarecum cu gândul la poezia lui Eminescu, un loc care să-ţi ofere linişte sufletească.

În schimb nu găseşti o bancă pe care să te aşezi, mizerie la tot pasul, dacă nu eşti atent poţi aluneca pe o coajă de banană sau pe nişte cartoane pentru mici, peturi de bere, chiştoace de ţigări, etc.

Tot felul de alcoolici vin la lac să pescuiască, se îmbată, fac mizerie, înjură. Dacă îţi trece cumva prin cap să te îndrepţi către Observator pentru a mai simţi şi tu aerul curat din pădure sau să mai vezi şi tu o floare, un muşchi de copac,etc. ţi-ai ales prost momentul că orăşenii la cât de comozi sunt vin şi poluează aerul din pădure circulând cât e ziua de mare, pe acele poteci, cu motoscuterele. Oamenii merg câţiva kilometri în afara oraşului ca să găsească ceva mai rău decât îţi poţi imagina în chiar zonele mărginaşe din Botoşani. Nu convine nimănui, dar nu poţi lua măsuri administrative în probleme de mentalitate.


Aceste broscuţe sunt singurele care cred că mai recită între ele poeziile lui Eminescu pentru că omuleţii de prin zonă folosesc acest lac drept loc pentru grătar, loc pentru scandalurile conjugale, loc “al iubirii” tinerilor, loc al beţivanilor, loc al pescarilor, loc de fumat, loc de distrus copacii, loc de călcat iarba, loc de urlat, loc de înjurat, etc. Să fim noi sănătoşi că natura nu se supără pe noi. Punct !

4 comentarii:

Silence, you fools! spunea...

In schimb e apreciat acolo unde .. nu te-ai astepta :)

"l-am întrebat pe Vexxatu Vexx, unul dintre cei mai inventivi MC-i din România, dacă şi cum se mai gândeşte la Eminescu.

"I-am auzit pe mai mulţi spunând că Eminescu e depăşit şi că ar trebui să ne căutăm modele în altă parte. Înţeleg ideea că poeţii trebuie să aibă în vedere şi alte stiluri, sau uneori nici un stil anume, ca să fie originali, şi că ţara noastră poate oricând produce noi talente, de care trebuie să ne interesăm, dar cred că în primul rând trebuie să-l cunoaştem mai bine pe Eminescu", e de părere Vexxatu, completând: "Cred că oricât l-am citi sau cita, nu s-ar putea vorbi de o obsesie Eminescu, cu-atât mai mult în 2009 când nu ştiu câţi se mai gândesc la opera lui.
În rest, un text dedicat memoriei lui ar fi oricând o bună idee. Eu îi evoc numele deseori şi-ncerc să aplic ce-am învăţat de la el".

Ba mai mult, pentru cel cunoscut şi sub numele de 'geamite Găligan, Eminescu se numără printre cei 4 mari -escu de care se simte influenţat, alături de Nichita Stănescu, Lord Finesse şi Louis de Funes(cu). "De mic copil am iubit poeziile lui Eminescu şi mi-am antrenat memoria învăţând versuri de-ale lui pe dinafară. Nu «Luceafărul», că nu eram recordman, nici recorderman, ci poezii mai scurte şi cu un mesaj profund, precum «Glossă», «La Steaua», «Odă în metru antic»", îşi aminteşte Vexxatu, trecând apoi la următorul stadiu al întâlnirii cu cel mai cunoscut nume al literaturii române. "La un moment dat mi-au căzut în mână nişte fragmente de proză ale lui în care povestea cum îşi elabora versurile, cum căuta rimele, şi-n care îi critica pe poeţii de duzină care scriau versuri în şir terminate în -ezi, -esc, rime care nu numai că pot fi scrise oricând de oricine, dar devin monotone, supărătoare la un moment dat. Cred că tot în acest articol se vorbea de etimologia cuvintelor alese şi de felul în care sunetele pot da tensiune versurilor, exprimând anumite emoţii. M-am tot gândit de atunci la cum îşi şlefuia el versurile, cât stătea probabil să permuteze cuvintele ca într-un cub rubic liric, cât stătea să simtă o strofă până să treacă la alta, cât de perfect e ritmul atâtor poezii şi cât la sută e geniu, cât muncă şi trăire. Eminescu mi-a insuflat dragostea pentru detaliu"

(din Cotidianul)

si din alt interviu:

Unii te-ar elogia drept fiind "Eminescul hiphop-ului", ce replica i-ai da unui eventual ascultator care afirma acest lucru?

E stiut ca am fost influentat in cariera de cei 4 escu: Eminescu, Lord Finesse cu Nichita Stanescu si Louis de Funes.
Exista, oricum, mai multe asemanari care l-ar plasa pe 'geamite, acest 'Lucea farul din Gara de Nord', de veghe pe acelasi cer cu poetul nepereche.
In primul rand, si mie imi plac mult merele… Apoi, Eminescu nu punea mare pret pe haine si ghete, dar rupea Heine si Goethe. Eu unul, nu ca as fi un consumator de Heine' si Gosser, dar inainte de Tommy si Nautica pun totdeauna maeutica si hermeneutica.
Apoi, si eu stau pe langa Veronica Micle (care se taie cu Duca si Cuza, mai ceva decat se taie yakuza, 'mi-ntelegi spusa?!)
Si mai sunt inca… oricum, noul meu 'nume de pana' m-apropie mai mult de Creanga...

Carmen Muşat Coman spunea...

Felicitari pentru acest blog. Iar cand venea la Ipotesti, Amita Bhose mai recita din Eminescu.
www.amitabhose.net dar si www.edituracununidestele.ro

Anonim spunea...

Si....administratia locala n-a incercat sa ia masuri? Sa infrumuseteze locul, sa aiba paznici care patruleaza din cand in cand, sa permita unor comercianti cu tonete sa vanda cate ceva, sa faca o pista pentru role.....orice, ca sa atraga oamenii. Si apoi sa investeasca putin in a-i pastra amintirea proaspata poetului care a bucurat inimile tuturor romanilor!

*StMS spunea...

cateva versuri actuale...

Lacul codrilor albastru
De gunoaie se incarca
Tresarind la o tigara
Aruncata dintr-o barca.
Langa mal, o poezie
S-ar fi vrut a fi rostita
Dar gratarul o transforma
In maneaua ipocrita.
Din natura in loc s-apara
Zana codrilor frumoasa,
Vine tipul cu naveta
Si cu berea cea spumoasa.
Tot astfel in corul vietii
Dinspre linistea de lac
Urla animale repezi
Profanand locul curat...